Rotate device

Please rotate your device

De ce fără pătuț? De ce dormim toți 3?

  • de drag;
  • de lene;
  • de spațiu;
  • de ieftin;
  • de simplu.

Pentru că m-a lovit un subiect drag mie, azi vă zic de ce am optat pentru co-sleeping.

Am să arugumentez un pic „de ce-urile” de mai sus, pentru că, în fond, la noi, cam despre ele a fost vorba.

Din prima ei noapte de viață și până azi, Eva a dormit lângă mine și tatăl ei. De ce?

DE DRAG

În primul rând, pentru că ne-a fost dragă. Pur și simplu, n-am simțit că vrem sau putem să o știm în altă cameră, conectată la vreun sistem de monitorizare.

Un contraargument aici este moartea infantilă din timpul somnului, dar noi nu am avut o secundă temeri de genul că ne-am întoarce peste fetiță.

Mai degrabă m-aș fi temut de cum s-ar fi descurcat singură într-un pătuț de lângă sau dintr-o altă cameră, în timp ce somnul meu ar fi fost mai adânc în lipsa-i, nerăspunzându-i la fel de prompt la nevoi.

Așadar, conexiunea a fost cumva aparte, cred că un soi de instinct primar, tipic oricărui animăluț și puiului lui, încât n-am lăsat rațiunea să ne bage bâzdâcuri în cap.

Oricum, și dacă există frici de genul, dar și dorința de a-ți lua bebelușul în pat cu tine, ele pot fi înlăturate cu niște inserturi speciale de protecție pentru nou născut.

DE LENE

De lene, da. Chiar dacă sună dubios, o familie cu cel puțin un copil știe ce zic. Nou născutul se trezește noaptea, cel puțin în primele luni și, la un moment dat, oboseala se adună.

Pentru că am optat pentru alăptat exclusiv, când Eva simte nevoia de hrană pe timpul nopții, doar deschid la magazin și o las să își pună ce vrea în coșul de cumpărături, timp în care eu adorm liniștită la loc.

Citeşte şi: Alăptează că vrei, nu că trebuie!

Îi sunt foarte recunoascătoare că mănâncă din ce în ce mai rar noaptea, încă de pe la vreo 2 luni, însă și atunci când mai simte această nevoie, deranjul meu este unul destul de mic.

Cu siguranță nu aș fi fost la fel de odihnită în cazul în care ar fi trebui să mă deplasez sau ridic câtuși de puțin pentru că adorm destul de greu la loc când mă trezesc de-a binelea.

DE SPAȚIU ȘI BANI

De spațiu, de spațiu, de spațiu. O spun de trei ori pentru că bebe are nevoie de tot soiul de chițibușuri, încât mama și tatăl mai să își multe din șandramale la vecini…

Un pătuț este destul de voluminos, iar co-sleepingul vine cu economia de spațiu, și de ce nu, de bani.

Adaug și un pic de suport din materia de specialitate la motivația destul de subiectivă de mai, spunându-vă că ultimele studii privind somnul copilului de lângă mamă este net superior și liniștitor somnului individual, iar IQ-ul măsurat în adolescența copiilor este mai mare în cazul celor ce au beneficiat de co-sleeping.

Închei prin a vă preciza că decizia de a dormi împreună cu Eva am luat-o instinctual. Liniștea ei atunci când ne este aproape a fost suficientă pentru noi, însă orice variantă alegi este una bună atâta timp cât îți aduce confort fizic și psihic.

De la starea ta de spirit derivă și cea a piciului, așa că, culcă-l acolo unde ți-e sufletul împăcat!

Îți mulțumesc că m-ai citit!
Te rog, dă și tu mai departe dacă simți și vrei să ajuți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publică comentariul