Rotate device

Please rotate your device

E greu să fii însărcinată?

„Abordare generală”

Nici nu ai anunțat bine că urmează să aduci pe lume un pui de om că gata, încep întrebările: cum e cu sarcina? ți-e greu? ți-e rău? mai ai? cum naști? când naști? și muuulte altele…

Până și numele în sine, ÎNSĂRCINAtă sau GRAVidă, parcă au o greutate terminologică. Cuprind în ele cuvinte ca „însărcina” sau „grav”, menite cumva să dea senzația, subtil, că trebuie să fie destul de complicată treaba.

Apoi, să nu mai vorbim despre toată procedura medicală. Încep analizele (și-s muuuulte), primești „n” recomandări, faci „n” vizite prin instituții, care, oricât de frumoasă ai vrea să pară toată perioada gravidității, dau un soi de anxietate fie că ești tu cea mai zen femeie din lume.

Biologic, poate dur spus, embrionul din tine ce va fi un bebe super mișto în câteva luni, se comportă exact ca un parazit. Se hrănește prin tine cu tot ce poate el, fizic și, la un moment dat, psihic. Corpul tău începe să se acomodeaze cu viață la dublu, dar ție îți poate da bătăi de cap cu toate semnalele (mai obosită, mai cu poftă de mâncare, mai fără, un pic emotivă, poate puțin ursuză ș.a.) pe care tu nu le vezi ca fiind normale pentru că sunt procese cu totul noi. Ce e nou, nu e în zona de confort, așadar, nici la nivel fizic situația nu te prea ajută să debordezi de fericire că, iată, ești viitoare mămică.

„Abordare specială”

Și-acum eu vin cu un mare DAR.
Chit că te-ai gândit la un dar, în sensul de cadou, chit că la o conjuncție, ambele sunt valabile.

Iată de ce: toate trăirile fiziologice pot fi ușurate dacă ignori un pic sau, altfel spus, accepți sarcina ca atare.

Dacă nu te raportezi la termenii gravidă sau însărcinată, ci te gândești doar că ești o burtică frumoasă.

Dacă te informezi din surse pozitive despre somn, că el e bun și normal și te ajută pe tine și bebe să creșteți, despre hormoni, că ei se împrietenesc cumva cu ceea ce este în tine. Pe scurt, dacă realizezi, de fapt, că tot ce-i nou vă este bun și util vouă, tu și cel/ cei din interiorul tău.

Dacă accepți că vei lua în greutate și vei slăbi la fel de ușor după.

Dacă te programezi mai întâi tu psihic că ești o burtică sănătoasă și abia apoi, la ecografii și alte proceduri.
Fac o paranteză aici și vă spun părerea mea despre ecografii. Eva, fiica mea, se întorcea tot timpul cu spatele în timpul lor. Nu îi plăceau pentru că nici mie nu îmi dădeau confort. Eu o simțeam că e bine, mai mult decât mi-ar fi arătat orice ecografie.
Oricât ne spun cei cu interes direct că ultrasunetele nu afectează fătul, eu te rog doar să mai analizezi oleacă. Nu spun să nu faci nici măcar una. Ar fi absurd. Spun să faci cât de puține poți. În definitiv, tu faci ce simți, ce îți aduce liniște. Cu liniștea ta se hrănește copilul din tine!

Și mai am un ultim dacă…

DACĂ în timpul burticii faci ceea ce îți place! Dansează, plimbă-te, uită-te la filme frumoase, iubește-te cu partenerul, mănâncă nu pentru doi, pentru unu, dar bun, vorbește cu femei care au născut blând și evită-le pe cele cu drame, pentru că ești ceea ce asculți, mânânci, iubești, privești sau citești, la finalul unei zile.

Îți mulțumesc că m-ai citit!
Te rog, dă și tu mai departe dacă simți și vrei să ajuți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publică comentariul